Bent u toe aan een rollator?

Bent u toe aan een rollator?

U merkt de laatste tijd dat u steeds onstabieler bent gaan lopen, hierdoor wordt u onzeker en blijft u steeds vaker zitten. De energie om iets te ondernemen wordt minder en u komt steeds minder vaak buiten en ook binnen is uw bewegingsvrijheid meer beperkt. Dan bent u misschien wel toe aan een rollator. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een rollator.

Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet om tot een goede aanschaf over te gaan. Natuurlijk kan het zijn dat u na het lezen van deze tips nog vragen heeft, dan kunt te allen tijde contact met ons op nemen.

De juiste hoogte voor uw lengte

Een rollator biedt u de mogelijkheid weer mobiel te zijn zoals u dat gewend was. Belangrijk is daarbij dat uw houding daarmee niet veranderd. Met een te lage rollator gaat u kromlopen en kunt u ook last krijgen van uw polsen. De juiste handvathoogte is dus heel belangrijk. Een verstelbare hoogte is dus wenselijk.

Wilt u een rollator met een zitje?

Is het wenselijk dat u tijdens uw wandeling of werkzaamheden op de rollator wilt zitten, kies dan voor een rollator met een zitje. Wanneer u hiervoor kiest, moet u ook op de hoogte van dit zitje letten. Vanuit een te laag zitje kunt u moeilijk opstaan, terwijl u amper kunt zitten op een te hoog zitje.

Rollator voor binnen of buiten

Er zijn vele soorten rollators, zo zijn er combi-rollators voor binnen- en buitengebruik maar ook specifieke rollators voor binnen of buiten. Een binnen rollator is zo ontworpen, dat deze perfect is voor het gebruik in kleine ruimten. Deze is compact en heeft geen uitstekende onderdelen, zo dat u nergens achter kunt blijven haken, tevens zijn de wielen geschikt voor tapijt en drempels. De buiten rollator is stabiel en comfortabel om op o.a. hobbelige wegen en bospaden te kunnen wandelen. Bedenk u dus heel goed waarvoor u de rollator gaat gebruiken.

Wielen rollator

Zoals gezegd is de keuze voor binnen of buiten belangrijk, het grote verschil zit hem o.a. in de wielen. Binnenrollators beschikken over kleinere wielen dan de buitenrollator. Buiten komt u namelijk regelmatig oneffen ondergronden tegen, met grote wielen zult u daar minder van merken. Kleinere wielen zijn wendbaarder waarmee u makkelijker kunt bewegen over tapijt en drempels.

Rollator met luchtbanden of andere banden

Wielen onder rollators zijn niet alleen anders door het formaat, maar ook door de banden. De meeste rollators beschikken over kunststof of rubberen banden in een verschillende hardheid. De hardheid bepaalt voor welke ondergrond de rollator geschikt is: binnen of buiten. Sommige buitenrollators beschikken over zachte banden. Groot voordeel hiervan is dat ze oneffenheden in de ondergrond nóg beter absorberen waardoor er minder trilling in armen en schouders krijgt.

Remmen rollator

Het is fijn als u weer in beweging bent, maar u wilt uiteraard ook weer veilig kunnen stoppen wanneer u dat wilt. Er zijn verschillende remsystemen gemaakt. Op een uitgebreide rollator zit veelal handbediende remmen en voor wanneer u wilt rusten (zitten) vaak een hand- of voetrem. Het bedienen gaat veelal met traditionele handremmen.

Lichtgewicht rollator

Net als in de automobielindustrie gaat de ontwikkeling van de ergonomische producten ook steeds verder. Met name de keuze van de materialen is duidelijk verbeterd. Lichter en steviger waardoor het gebruik prettiger en handzamer wordt. Hierdoor kunt u de rollator ook eenvoudig meenemen op reis in de auto of in het OV. Dus wellicht ook een overweging om een opvouwbare rollator te kiezen.

De opvouw- of opklapbare rollator

Een rollator is een prachtig hulpmiddel voor uw vrijheid, maar is voornamelijk bedoeld voor kleine afstanden. Gaat u reizen dan is de opvouw- of opklapbare rollator een goed alternatief. Door zijn compacte afmetingen past deze eenvoudig in de bagageruimte van uw auto en kan deze ook mee als bagage in een vliegtuig. Soms is het een keuze om 2 rollators te hebben, één voor op reis en een ander voor in en rondom uw (t)huis.

Wij geven u deskundig advies

Wij hopen u een goed beeld te hebben gegeven voor het aanschaffen van een rollator. Maar komt u vooral bij ons langs om te testen. Net als een nieuwe auto, fiets of motor wilt u toch even een testrit maken. Wij hebben alle modellen in onze showroom staan, u kunt ze allemaal proberen.

Kunt u niet naar ons toekomen, dan komen wij gewoon naar u toe. Maak nu een afspraak.

Heeft u een vraag?

Heeft u naar aanleiding van onze tips & tricks vragen of wilt u meer weten over een specifiek product? Stuur ons een bericht.

vraag
Scootmobiel onderhoud
september 5, 2022
Genoeg drinken tijdens de warme dagen
augustus 5, 2022
Rollator mee op vakantie
juli 22, 2022
Hulpmiddelen tijdelijk nodig
mei 20, 2022
De traplift
april 29, 2022
Artrose en reuma
maart 20, 2022